Už mě štvalo vláčet se z obchodu s balíkem minerálek, nebo limonád, nebo obojího naráz. A jako vedlejší výsledek se nám snížila spotřeba plastů. Udává se, že při výrobě balené vody je každý rok použito 2.7 milionů tun umělé hmoty. Tuhle informaci a jiné, které stojí za to, jsem našel v dTESTu 10/2009.

Ale jsou tu i další hlediska, které člověk zvažuje. Nezávadnost, cena a chuť. Takže to vezmu jedno po druhém.

Cena za kohoutkovou vodu je nedostižná, levněji vyjde asi už jen dešťovka.

Nezávadnost – Podle výsledků dTESTu vychází, že kohoutková voda je lepší alternativou. Je minimálně stejně kvalitní, ne-li lepší, zato vždy čerstvá. Pravda, jsou to výsledky z roku 2009. Při troše googlení je můžete porovnat s novějšími informacemi třeba ze Státního Zdravotního Ústavu: „Balená pitná voda nemá ve srovnání s vodovodní vodou prakticky žádné přednosti, spíše naopak – kvalita je srovnatelná a u balené pitné vody se nedozvíte nic o původu, úpravě ani složení.“ Dále můžete pokračovat třeba studiem rozborů, které si nechal udělat Forbes atd. První náhled na kvalitu pitné vody z řádu nabízejí sami dodavatelé, například v podobě map: SČVK, Brno, Praha a určitě by se našly i další.

Ještě zbývá zmínit chuť a cenu za perlivou vodu.

Pořídil jsem, domů dvoulitrovou nerezovou láhev na sodovku a jsem s ní moc spokojený. Kdysi je u nás vyráběl Kovočas. Dneska se dá nová pořídit třeba sifonová láhev LISS.

Cenově to oproti kupované perlivé vodě vychází stále přijatelně, ačkoliv 2L balené perlivé vody se dají koupit i těsně pod 5Kč.

1x láhev -      ca.1300 Kč
10x bombička (zál) - 50 Kč
10x CO2 -            25 Kč

Na ty dva litry do sifonu používám dvě bombičky. Takže, když odmyslím pořizovací cenu lahve a zálohu bombiček, jsem na těch 5Kč. Abych nemusel běhat pro CO2 do obchodu moc často, koupil jsem těch bombiček 6 balení. A když dojdou vezmu do z práce domů přes domácí potřeby. Jedno balení nám ve dvou vystačí na týden, přeci jenom pijeme i čaje, pivo, neperlivou vodu a podobně. V prvním roce si tedy na litr perlivé vody připlácím téměř 3 Kč (1600 Kč – tj. lahev + bombičky / 52 týdnů x 10L). S dalšími roky cena pochopitelně klesá. Občas bude lahev potřebovat výměnu nějaké součástky, např. těsnění, finančně nic dramatického.